Ademwerk

Ademwerk

De manier van ademen staat in nauw verband met hoe je leeft. Door de tegenwoordige manier van leven, veel zitten, altijd ‘aan’ staan, raakt je ademhaling langzaam ontregeld. Op een bijna onmerkbare manier begin je steeds oppervlakkiger en minder efficiënt te ademen. Dit kost je lichaam onnodig veel energie en kan voor verschillende spanningsklachten zorgen. Het heeft een directe invloed op je zenuwstelsel, waardoor stress en gevoelens van onrust steeds meer de bovenhand voeren.

Ademen is een automatisch proces dat wordt aangestuurd vanuit je autonome zenuwstelsel. Je hoeft niet steeds na te denken dat je moet in- en uitademen. Toch kun je het adempatroon onbewust en bewust waarnemen en beïnvloeden. Je kunt sneller gaan ademen als je gespannen bent, je houdt de adem vast bij concentratie of als je schrikt en je kunt de uitademing verlengen om meer tot ontspanning te komen.
Dit zijn een aantal voorbeelden hoe je met je adem je zenuwstelsel kunt sturen. Er zijn vele soorten technieken die tijdens ademwerk gebruikt kunnen worden om te leren hoe je op een efficiëntere manier kunt ademen. Veelal met als doel meer rust te ervaren. Er zijn ook technieken die juist meer gericht zijn op een betere focus of meer energie. Ook kan ademwerk worden ingezet als verwerking van vastgezette emoties. Samen kijken we welke oefening jou kan gaan helpen en onderzoeken we wat maakt dat het adempatroon verstoord is. Hiervoor vraag ik hoe je in het leven staat en hoe jouw levenslijn (gebeurtenissen tijdens levensperiodes) eruit ziet. Het observeren van jouw adempatroon geeft inzicht waar de adem stroomt en waar deze wordt vastgezet. Soms kies ik ervoor om de adem te meten met apparatuur om te zien wat je adempatroon is in rust of in activiteit.

In veel ademoefeningen adem je gecontroleerd uit, wat ontspannend kan zijn. Maar met een gecontroleerde uitademing kun je je emoties soms op afstand houden, je blijft aan de buitenkant. Je kunt deze emoties onderdrukken omdat je gelooft dat het beter is om ze vast te houden (beperkende overtuigingen), dit heb je jezelf ooit onbewust of bewust aangeleerd. Als onbewust oude overlevingsmechanismen, die vroeger nuttig waren, maar tegenwoordig niet meer nodig of helpend zijn, je adempatroon beïnvloeden of zelfs belemmeren, wordt de verbonden adem ingezet. Door de adem bewust te gebruiken, kun je deze patronen herkennen en loslaten.

Verbonden ademen
Tijdens een verbonden ademsessie ga je voorbij deze beperkende overtuigingen en kom je in contact met de onderdrukte emoties. Door hier doorheen te ademen, komen de emoties vrij en ontstaat er meer ruimte en minder spanning in het lichaam.
Bij verbonden ademen ligt de nadruk juist op de inademing: je ademt actief volledig in en ontspannen kort uit. Zonder pauzes, waardoor de in- en uitademing met elkaar verbonden worden. De ademhaling is dieper en sneller dan normaal. Hierin word je begeleid. Om je te helpen naar een optimale, vrije ademhaling te komen, maak ik oa gebruik van drukpunten, klank, beweging en begeleidende muziek.

Er treden verschillende processen op:
• Er is continu beweging in je middenrif, buik en borstkas, waardoor duidelijk wordt of je ergens spanning vast houdt. Deze continue beweging heeft een positieve invloed op je organen en versterkt het natuurlijk genezingsvermogen.
• De balans tussen zuurstof en koolstofdioxide verandert, wat kan leiden tot tintelingen of krampen in je handen, lippen en hoofdhuid. Je kunt een licht gevoel in je hoofd krijgen, het warm of koud krijgen, gaan trillen en intense emoties kunnen naar boven komen. De energie gaat meer stromen.
• Het ‘denken’ wordt minder waakzaam en je komt in een staat waarin gevoelens gemakkelijker naar de oppervlakte komen.
Door je focus van je hoofd naar je hart te verschuiven, leer je luisteren naar je gevoelens en behoeften. Je zult steeds meer beseffen dat het geluk niet van buitenaf komt, maar van binnenuit. Dit vergroot je zelfvertrouwen en de liefde voor jezelf.
Door juist door de weerstand van beperkende overtuigingen en emotionele blokkades te blijven ademen, geef je ruimte aan de weerstand. Je voelt welke gevoelens zich onder die spanning verborgen houden. Door die gevoelens volledig te ervaren, verdwijnt de spanning die nodig was om ze vast te houden. Door rustig en bewust beweging toe te laten in deze gebieden, geef je jezelf stukje bij beetje de ruimte om te vertrouwen op je lichaam, liefde te voelen en controle los te laten. Je hoeft hiervoor niets te doen, geen oude problemen op te lossen of jezelf te verbeteren. Door alleen maar meer ruimte en beweging aan je ademhaling toe te staan, geef je jezelf die ruimte.

In het laatste deel van een ademsessie ga je weer over naar je eigen ademritme, in en uit door de neus. En dan herstelt je lichaam die balans tussen zuurstof en koolstofdioxide, je bloedvaten verwijden, je spieren ontspannen en er keert een kalmte en stilte over je. Ook dan kan er nog ontlading vrijkomen. Na een ademsessie voel je letterlijk meer ruimte en rust in je hele lichaam.

Wat kan verbonden ademen voor je betekenen?
De effecten van verbonden ademen zijn zowel fysiek als emotioneel merkbaar en kunnen bijdragen aan het verlichten van klachten en het verbeteren van je algehele welzijn. Het kan helpen bij:
• Het verlichten van nek- en rugpijn
• Het verbeteren van sportprestaties en uithoudingsvermogen
• Het bevorderen van gezond ademen, in plaats van chronisch te snel of te veel ademen (bijv. hyperventilatie)
• Het verlichten van stress en burn-out
• Het verbeteren van slaapkwaliteit
• Het vinden van rust en ontspanning
• Het vergroten van focus en concentratie
• Het opwekken van energie en aanwezig zijn in het moment
• Het vergroten van vertrouwen in je lichaam
• Het verwerken van gebeurtenissen en je vrij voelen