'De mens als geheel'
Psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie, wat is dat eigenlijk?

Psyche staat voor geest en somatisch betekent lichamelijk. Het is dus therapie die naar de geest en het lichaam van de mens kijkt.

Het fysieke lichaam en de mentale geest maken de mens als één geheel. En de mens als geheel staat in verbinding met alles wat er om hem heen gebeurt, zijn sociale omgeving. Zo geven bijvoorbeeld je ademhaling, hartslag of spierspanning aan of je iets spannend, prettig of angstig vindt. Is de balans tussen fysiek en mentaal goed, dan zit je lekker in je vel.

Psychosomatische klachten ontstaan als de balans tussen datgene wat je doet of van je gevraagd wordt (draaglast) en datgene wat je aankan (draagkracht) verstoord is.

Je draaglast kan veranderen doordat het bijvoorbeeld drukker is op je werk, je met een verhuizing bezig bent, er gezinsuitbreiding heeft plaatsgevonden of je harder bent gaan trainen. Of juist het tegenovergestelde, er wordt niet veel van je gevraagd, je verveelt je en je voelt je misschien overbodig.

Je draagkracht heeft te maken met hetgeen jij aan kan fysiek, maar ook mentaal. Je draagkracht vermindert als je stressbestendigheid laag is, als je je ziek voelt of moe bent.

Daarnaast heb je ook te maken met je draagvlak, de omgeving en de mensen om je heen.

Zijn de eisen die aan je gesteld worden (of die je jezelf stelt!) groter dan wat jij aan kunt (of denkt aan te kunnen), dan ontstaat er spanning.

Zo’n situatie met spanning kun je best even volhouden, meestal heb je nog een reservetank. Duurt dit te lang, dan wordt de druk te groot en gaat je lichaam signalen afgeven om je bewust te maken dat de huidige situatie niet prettig is.

Een psychosomatisch therapeut kijkt samen met jou hoe je die balans weer kunt herstellen. Met een brede kijk op het totaalplaatje van jou als mens waarin fysieke, mentale, sociale en emotionele factoren worden meegenomen. Wat maakt dat je klachten hebt en waarom herstellen deze niet? Hoe kun je klachten voorkomen? Welke factoren in jouw leven spelen mee? Hoe ga je je weer beter voelen? Kortom samen zoeken naar de kern van de klacht en vanuit dat punt de klacht aanpakken.

 

Met welke klachten ga je naar een psychosomatisch therapeut?

Hoge werkdruk, drukte thuis, relatieproblemen, ingrijpende gebeurtenissen, veranderende gezondheid, zorgen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen spanning geven in je dagelijkse leven. Zo nu en dan wat spanning en stress is heel normaal en het kan je zelfs helpen om het beste uit jezelf te halen. Maar veel en langdurige stress, zonder de afwisseling met ontspanning en herstel, brengt je fysiek en/of mentaal uit balans. Dit noemen we disbalans. Deze disbalans kan zich uiten in allerlei klachten, zoals

 • Lichamelijke klachten die steeds weer terugkeren of traag herstellen; spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid.
 • Burn-outklachten; opgebrand voelen, geen energie hebben, snel moe zijn, gespannen gevoel in je lichaam, drukte in je hoofd.
 • Somberheid, neerslachtigheid, piekeren, concentratieverlies.
 • Hyperventilatie of een benauwd gevoel hebben, druk op de borst, hartkloppingen, paniekaanvallen, angstgevoelens, onzekerheid, niet meer kunnen ontspannen.
 • Slaapproblemen, gejaagdheid, rusteloosheid, prikkelbaar, een kort lontje, emotioneel labiel.
 • Chronische pijn- of vermoeidheidsklachten.
 • Steeds meer terugtrekken uit het sociale leven of juist overactief zijn.

Een aantal van bovenstaande klachten zul je misschien wel herkennen, omdat we hier allemaal wel eens mee te maken hebben. Maar heb je vaak of langer last van deze verschijnselen en is er geen duidelijke medische oorzaak? Dan zou ik graag eens met je mee kijken naar het verband tussen jouw lichamelijke klachten, jouw psychische belasting, jouw leefomgeving en de oorzaak van het ontbreken van balans.

 

Wat doet een psychosomatisch therapeut?

De eerste afspraak begint met een gesprek waarin ik naast een beeld van jouw klachten en de symptomen die je ervaart, ook meer te weten wil komen over jou als persoon. Welke gedachten heb je over jouw klachten en welke emoties roepen deze bij je op? Ook wil ik weten hoe de klachten jouw sociale leven en/of werkzaamheden beïnvloeden en hoe jouw dagelijks leven er uit ziet.

Na een fysiotherapeutisch onderzoek bepalen we samen de hulpvraag en de doelstellingen die je wilt bereiken.  Wat wil je dat er verandert en hoe wil je dat je leven eruit ziet bij het afronden van de behandelingen?

Ik werk door middel van oefeningen, lichaamsgerichte handelingen, ervaringsgericht spel en gesprekken met jou aan:

 • Het inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van jouw klachten en het veranderen van de factoren die de klachten in stand houden
 • Het vergroten van jouw lichaamsbewustzijn: spanning/ontspanning, adempatroon, gedrag, houding, grenzen aanvoelen en respecteren. En dit leren toe te passen in je dag.
 • Het inzicht krijgen in de balans tussen jouw draaglast en draagkracht en zo nodig jouw draagkracht verhogen.
 • Het structureren van de gedachten in je hoofd, zodat je helder krijgt wat jij belangrijk vindt en je daar naar gaat leven.
 • Het leren uiten van expressie/emotie zodat jij bij de kern blijft van wie je bent.
 • Het krijgen van vertrouwen in je lichamelijk functioneren en vertrouwen in jezelf, waardoor je zelfbeeld positief wordt beïnvloed.

Kortom het leren luisteren naar je lichaam en daar naar acteren zodat je weer grip krijgt op jouw totale gezondheid.

We werken samen aan het behalen van jouw doelen, dat vraagt van ons beiden een actieve inzet!

Als ik vermoed dat samenwerking met een andere deskundige jouw vooruitgang ten goede zal komen, zal ik dat met jou bespreken en alleen met jouw toestemming ga ik contact leggen. Denk hierbij aan een huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.