'De mens als geheel'
Psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie, wat is dat eigenlijk?

Psyche staat voor geest en somatisch betekent lichamelijk. Het is dus therapie die naar de geest en het lichaam van de mens kijkt.

Het fysieke lichaam en de mentale geest maken de mens als één geheel. En de mens als geheel staat in verbinding met alles wat er om hem heen gebeurt, zijn sociale omgeving. Zo geven bijvoorbeeld je ademhaling, hartslag of spierspanning aan of je iets spannend, prettig of angstig vindt. Is de balans tussen fysiek en mentaal goed, dan zit je lekker in je vel.

Deze balans kan verstoord raken door tal van factoren, voorbeelden zijn: hoge werkdruk, drukte thuis, relatieproblemen, ingrijpende gebeurtenissen, veranderende gezondheid, hoge eisen (aan jezelf:)), zorgen, onverwerkte trauma’s uit het verleden, conflicten of dagelijkse ergernissen. Dit geeft spanning in je dagelijkse leven. Zo nu en dan wat spanning en stress is heel normaal en het kan je zelfs helpen om het beste uit jezelf te halen. Je kunt zo’n situatie best even volhouden, meestal heb je nog een reservetank. Maar langdurige stress, zonder de afwisseling met ontspanning en herstel, brengt je fysiek en/of mentaal uit balans = disbalans. Het lichaam gaat signalen afgeven om je bewust te maken dat de huidige situatie niet prettig is. Deze disbalans kan zich uiten in allerlei klachten, zoals

  • Lichamelijke klachten die steeds weer terugkeren of traag herstellen; spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid.
  • Burn-outklachten; opgebrand voelen, geen energie hebben, snel moe zijn, gespannen gevoel in je lichaam, drukte in je hoofd.
  • Somberheid, neerslachtigheid, piekeren, concentratieverlies.
  • Hyperventilatie of een benauwd gevoel hebben, druk op de borst, hartkloppingen, paniekaanvallen, angstgevoelens, onzekerheid, niet meer kunnen ontspannen.
  • Slaapproblemen, gejaagdheid, rusteloosheid, prikkelbaar, een kort lontje, emotioneel labiel.
  • Chronische pijn- of vermoeidheidsklachten.
  • Steeds meer terugtrekken uit het sociale leven of juist overactief zijn.

Een aantal van bovenstaande klachten zul je misschien wel herkennen, omdat we hier allemaal wel eens mee te maken hebben. Maar heb je vaak of langer last van deze verschijnselen en is er geen duidelijke medische oorzaak? Dan zou ik graag eens met je mee kijken naar het verband tussen jouw lichamelijke klachten, jouw psychische belasting, jouw leefomgeving en de oorzaak van het ontbreken van balans. Kortom samen zoeken naar de kern van de klacht en vanuit dat punt de klacht aanpakken.

Wat doet een psychosomatisch therapeut?

De eerste afspraak begint met een gesprek waarin ik naast een beeld van jouw klachten en de symptomen die je ervaart, ook meer te weten wil komen over jou als persoon. Welke gedachten heb je over jouw klachten en welke emoties roepen deze bij je op? Ook wil ik weten hoe de klachten jouw sociale leven en/of werkzaamheden beïnvloeden en hoe jouw dagelijks leven er uit ziet.

Na een fysiotherapeutisch onderzoek bepalen we samen de hulpvraag en de doelstellingen die je wilt bereiken.  Wat wil je dat er verandert en hoe wil je dat je leven eruit ziet bij het afronden van de behandelingen? We bekijken welke vorm daar het beste bij past, in de praktijk, in de natuur of een combinatie daarvan.

Door middel van ervaringsgerichte oefeningen, ademinzicht, lichaamswerk en gesprekken gaan we aan de slag. De behandelingen kunnen zowel in de praktijk als buiten in de natuur plaatsvinden. We werken samen aan:

  • Het inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van jouw klachten en het veranderen van de factoren die de klachten in stand houden
  • Het vergroten van jouw lichaamsbewustzijn: spanning/ontspanning, adempatroon, gedrag, houding, grenzen aanvoelen en respecteren. En dit leren toe te passen in je dag.
  • Het inzicht krijgen in de balans tussen jouw draaglast en draagkracht en zo nodig jouw draagkracht verhogen.
  • Het structureren van de gedachten in je hoofd, zodat je helder krijgt wat jij belangrijk vindt en je daar naar gaat leven.
  • Het leren uiten van expressie/emotie zodat jij bij de kern blijft van wie je bent.
  • Het krijgen van vertrouwen in je lichamelijk functioneren en vertrouwen in jezelf, waardoor je zelfbeeld positief wordt beïnvloed.

Kortom het leren luisteren naar je lichaam en daar naar acteren zodat je weer grip krijgt op jouw totale gezondheid.

We werken samen aan het behalen van jouw doelen, dat vraagt van ons beiden een actieve inzet!

Als ik vermoed dat samenwerking met een andere deskundige jouw vooruitgang ten goede zal komen, zal ik dat met jou bespreken en alleen met jouw toestemming ga ik contact leggen. Denk hierbij aan een huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.