'Fysiek in actie, rust in je brein'
Runningtherapie

Stress, burn-out, piekeren, altijd maar willen presteren, slecht slapen, depressieve gevoelens -> Dit zijn echte energievreters en vaak is juist energie hetgeen wat je mist. Zo blijf je rond gaan in die vicieuze cirkel. Wil je je hier uit bewegen, dan kan runningtherapie je daarbij helpen.

 

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is het inzetten van een rustige duurloop in de buitenlucht om je fysiek en mentaal fitter te voelen. Onder begeleiding van een gediplomeerd runningtherapeut ga je in 10 weken gedoseerd en gecontroleerd werken aan jouw doelen.

 

Matig intensief bewegen heeft een gunstig effect op de aanmaak van hormonen die je beter doen voelen en zorgt voor een afname van het stresshormoon ‘cortisol’. Je brein komt tot rust, waardoor je zenuwstelsel en je immuunsysteem zich kunnen herstellen. Je stressniveau wordt verlaagd en je bent mentaal en fysiek beter in balans. Mensen geven aan dat ze dit ervaren in de vorm van meer rust in hun hoofd, minder piekeren, meer vertrouwen in hun eigen lichaam, een fitter gevoel, beter slapen, minder onrust en angst, meer energie, meer zelfvertrouwen en minder (onverklaarbare) lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Daarnaast levert het ook een sterker lichaam, gewichtsverlies en een betere conditie op!

 

Voor wie?

Runningtherapie is geschikt voor iedereen, van ervaren hardloper tot a-sportieveling die moeite heeft om op eigen kracht tot bewegen te komen. Je hebt geen sport- of hardloop ervaring nodig, dus ook als je nog nooit iets aan sport hebt gedaan en je conditie minder dan 0 is 😊 kun je deelnemen. Wellicht vind je het niet meteen leuk en kan het best pittig zijn, maar je weet dat het goed voor je is; je werkt aan zowel je fysieke conditie als aan je mentale gezondheid. (naar de tandarts gaan, is ook niet altijd leuk..)

Je kunt deze therapie alleen inzetten of combineren met psychosomatische therapie of andere zorg.

 

Hoe ziet een runningtherapie-traject eruit?

Tijdens een intakegesprek bespreken we samen de verwachtingen en jouw doelen. Door middel van vragenlijsten ‘meten’ we de beginsituatie.

In 10 weken werken we stapsgewijs aan het realiseren van jouw doelen. Iedere week is er 1 begeleide sessie en ga je 2x zelfstandig hardlopen.

Elke trainingssessie kent een opbouw bestaande uit een warming up, de kerntraining en een cooling down en duurt circa 50 minuten.

Het gaat niet om prestatie. Belangrijker is dat je met plezier beweegt en ervaart dat bewegen goed voor je is. Ook na deze 10 weken is het de bedoeling dat je het (hard)lopen een onderdeel van je weekschema laat zijn, zodat je de fysieke en mentale fitheid structureel op peil houdt. Zie het als een medicijn dat je levenslang blijft slikken, maar dan zonder negatieve bijwerkingen.